Powszechnie wiadomo, że wraz z upływającym czasem w naszej skórze następują różnego rodzaju zmiany. Najczęściej dochodzi do spowolnienia procesu odnowy komórek, zmniejsza się zdolność zatrzymywania wody w skórze, ponad to proces syntezy kolagenu, elastyny i glikozaminoglikanów spowalnia się; następuje utrata jędrności. Pojawiają się przebarwienia.

Alfa hydroksykwasy (AHA, ang. Alpha Hydroksy Acids) to związki organiczne. Charakteryzują się grupą - OH i mogą w swojej strukturze zawierać do 14 atomów węgla. Występują powszechnie w przyrodzie. Otrzymywane są ze źródeł naturalnych np. w wyniku ekstrakcji ze świeżych owoców, warzyw, trzciny cukrowej. Mogą być również syntetyzowane metodami chemicznymi i pozyskiwane metodami biotechnologicznymi.

Najczęściej stosowane w kosmetologii są: kwas glikolowy i kwas mlekowy. To one mają najmniejszy rozmiar cząstek spośród wszystkich AHA. Kwasy te są najlepiej absorbowane przez warstwę rogową naskórka, a tym samym działają najskuteczniej.

Kwasy AHA stosowane są od dawna w kosmetologii. Mają one szerokie właściwości:

  • Złuszczają naskórek (rozpuszczają spoiwo między dachówkowo ułożonymi martwymi komórkami warstwy rogowej naskórka).
  • Zapewniają lepsze nawilżenie skóry.
  • Przyczyniają się do poprawy produkcji kolagenu, elastyny, GAG.
  • Spłycają drobne zmarszczki powierzchniowe, zwiększają elastyczność skóry.
  • Spłycają przebarwienia, rozjaśniają skórę.
  • Odblokowują pory, działają antybakteryjnie, zapobiegają tworzeniu się stanów zapalnych.

Kuracja z kwasem glikolowym znacznie zmniejszy intensywność problemu w przeciągu kilku miesięcy.

Wybierz zabieg: 

Firming Lightening Regenerating Treatment
 
Copyright © 2012 Marcin Wagner
Wszelkie prawa zastrzeżone / All rights reserved